slopen-verlatingsangst

Schaamte bij eigenaren van honden met verlatingsangst

In de wereld van huisdieren en hun eigenaren lijkt het soms alsof er geen ruimte is voor negatieve emoties. We delen glimlachende foto’s van onze honden op sociale media, vertellen verhalen over hun grappige dingen en lijken altijd de perfecte band met onze huisdieren te hebben. Maar wat als de realiteit niet zo rooskleurig is? Wat als jouw hond kampt met verlatingsangst, en jij je schaamt om hierover te praten?

Verlatingsangst bij honden is een serieus probleem die duizenden honden en hun eigenaren treft. Het is een gedragsprobleem dat niet met een simpele “opvoeding” kan worden opgelost. Het is eerder een diepgewortelde angst (paniekstoornis) die ervoor zorgt dat honden extreem gestrest raken als ze alleen worden gelaten. Dit kan leiden tot destructief gedrag, overmatig blaffen, en zelfs lichamelijke problemen zoals overmatig likken of zichzelf verwonden. Maar naast de stress en spanning die het voor honden met verlatingsangst meebrengt, is er ook veel paniek, spanning en stress aan de kant van de eigenaar.

De schaamte begint vaak met het vergelijken van jezelf met andere hondeneigenaren. Je ziet foto’s van perfect honden die zonder problemen alleen thuis kunnen blijven en vraagt je af waarom jouw hond niet hetzelfde gedrag vertoont. Je voelt je onzeker, alsof je gefaald hebt als hondeneigenaar.

Deze schaamte kan zo diepgaan dat sommige eigenaren niet eens durven toe te geven dat hun hond verlatingsangst heeft, zelfs niet tegenover vrienden en familie.

Wat veel mensen niet begrijpen, is dat verlatingsangst geen teken is van slechte opvoeding. Het kan voorkomen bij honden van alle leeftijden en rassen, het heeft niets met training te maken. Het is een complexe aandoening die vaak dieper ligt dan alleen gedrag. Het is niet zomaar een angst, het is een paniekstoornis. Het kan worden veroorzaakt door eerdere trauma’s, veranderingen in de omgeving, of zelfs genetische aanleg. Stop met jezelf te schamen, stop met aan jezelf te twijfelen, het is niet jouw schuld!

Ga op zoek naar hulp. Ik als professional kan je helpen. Er zijn effectieve methoden om verlatingsangst te overwinnen. We bouwen geleidelijk aan het alleen zijn op, zonder enige vorm van stress of spanning. Besef dat je niet alleen bent, en dat er hulp is.

Wil jij meer informatie over hoe ik jou kan helpen. Check het hier