Verlatingsangst is een veelvoorkomend probleem bij honden. Het is niet alleen stressvol voor de hond, maar ook voor zijn eigenaar(s). Als je dit gedrag begrijpt en weet hoe je het effectief kunt aanpakken, is het mogelijk om zowel jouw leven als dat van je lieverd weer lééfbaar te maken. In dit artikel beantwoord ik vijf veelgestelde vragen over verlatingsangst.
Wat is verlatingsangst?
Verlatingsangst is een vorm van scheidingsgerelateerd gedrag dat optreedt, je raadt het vast al, wanneer een hond gescheiden wordt van zijn eigenaar(s). Denk maar aan gedrag zoals blaffen, janken, krabben aan deuren of zaken in huis vernielen. De intensiteit van dit gedrag is vaak veel hoger wanneer de hond alleen is en neemt zodoende problematische proporties aan.
In Nederland is er helaas nog veel onwetendheid over verlatingsangst, zeker in vergelijking met landen zoals het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Ik vind het heel belangrijk dat eigenaars hier meer kennis over krijgen zodat ze hun honden beter kunnen helpen.
Welke soorten verlatingsangst bestaan er?
Het is misschien nieuw voor je, maar niet alle honden met scheidingsgerelateerd gedrag hebben daadwerkelijk angst. Er zijn drie veelvoorkomende categorieën:
- Gefrustreerde of verveelde honden (zij hebben geen angst, wel verveling of frustratie)
- Honden die niet graag alleen zijn
- Honden die niet graag gescheiden worden van hun baasje
Hoe voorkom ik dat verlatingsangst erger wordt?
Honden leren via associaties. Bij training dien je onder de stressdrempel van je hond te blijven, oftewel “under threshold”. Als je hond te veel spanning ervaart, zal je training negatieve associaties creëren en zal je een stapje moeten terugzetten.
Honden communiceren dit via lichaamstaal en subtiele signalen. Leer dus de lichaamstaal en stresssignalen van je hond door en door kennen, zo kun je onder zijn stressdrempel blijven en vervelende situaties voorkomen. Veel eigenaars missen deze signalen, waardoor het probleem net escaleert.
Waarom lijkt niets te werken tegen de verlatingsangst van mijn hond?
Veel eigenaars contacteren me gefrustreerd omdat niets lijkt te werken. Het probleem begint vaak bij de basis: een hond die al in paniek raakt wanneer zijn eigenaar naar de deur loopt, is nog niet klaar om alleen gelaten te worden. Als je deze fundering mist en meteen probeert om buiten tijd op te bouwen, zal de angst alleen maar verergeren.
Hoe kan ik verlatingsangst het beste verhelpen?
Bij mij kun je op verschillende manieren aan de slag om de verlatingsangst van jouw hond te verhelpen. Via een traject op jullie maat, help ik jullie met een aanpak die past bij jullie situatie. Samen werken we met praktische stappen en duidelijke adviezen aan een ontspannen en zelfverzekerde hond. Kijk gerust eens naar mijn verlatingsangsttrajecten en ontdek tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek wat het beste bij jullie past!
Verlatingsangst aanpakken is niet eenvoudig, maar met de juiste kennis kun je jouw hond helpen om zich veilig en ontspannen te voelen, ook wanneer je er even niet bent. Heb je hulp nodig bij de training of twijfel je waar te beginnen? Neem gerust contact met me op – ik sta klaar om jullie te begeleiden!