Let’s talk about vertreksignalen. Wij mensen zijn er heel goed in om 100 dingen te doen voordat we weg gaan. We pakken onze jas, schoenen, tas, sleutels, doen lippenstift op, we kammen onze haren, enzovoort.

Allemaal dingen waardoor je hond denkt “shit, ik ben dadelijk alleen, ze gaan weg.”

Heel sneu, want je hond is nu al in paniek of spanning, voordat hij alleen is. Dit willen we dus voorkomen.

Bij verlatingsangst training, trainen we in het begin zonder deze triggers en vertreksignalen. Dus je gaat in het begin zonder jas naar buiten, zonder schoenen en met je sleutels alvast in je broekzak. Niet omdat je hond deze dingen zo eng vindt, maar hij heeft deze dingen gekoppeld aan het alleen zijn en dat zorgt voor paniek en stress. Dus die associatie moeten we veranderen.

We willen bij verlatingsangst training bij honden eerst de emotie van het alleen zijn veranderen. Wat nu angst en paniek is, willen we veranderen in “ontspannen en oke” er mee zijn.

Dus triggers als sleutels, jassen, tassen, enzovoort gaan we pas toevoegen na een stabiele tijd buiten de deur van ongeveer 20 minuten. Je zult zien dat de associatie met het alleen zijn dan al voor een deel is veranderd en dat deze items dus geen trigger meer zijn.

Dus haal deze triggers weg in het begin van je trainingen, dit gaat je enorm helpen!