Verlatingsangst-hond

Werken met voer bij verlatingsangst?

Je leest het overal. Geef je hond een lekkere kluif als je weggaat, of een heerlijk gevulde Kong. 

Bij desensitisatie training, verlatingsangst training, gebruiken we echter geen eten of snacks bij de training. Het doel is uiteindelijk om alleen thuis te kunnen blijven en dat je hond zich ook nog eens veilig en ontspannen voelt.

Hier zijn een aantal dingen die kunnen gebeuren als je eten/snacks gebruikt bij het trainen van alleen thuis zijn:
1. Honden met verlatingsangst eten vaak niet als je weg bent. Ze zijn zo gespannen en gestrest dat ze helemaal geen eten aannemen.
2. Honden die wel eten/snacks aannemen als ze alleen zijn, zullen het eten snel op eten, maar als het op is in paniek raken. Als ze eten hebben, hebben ze het misschien nog niet in de gaten, maar als het op is beseffen ze vaak weer dat ze alleen zijn. Dus het enige wat het doet is het moment uitstellen van paniek. Hierbij leren ze dus totaal niet dat alleen thuis zijn oke is.
3. Dit punt is misschien nog wel veel lastiger. Honden leggen associaties, en zo leren ze. Dus sommige honden kunnen gaan denken eten = alleen zijn. Dus dat betekent eten = super eng. Dit kan resulteren in dat ze helemaal niets meer willen eten of dat ze angstig worden van bijvoorbeeld hun Kong.
Dit gezegd hebbende raad ik je aan om je hond een Kong te geven wanneer je thuis en bij ze bent. 

Verrijking is een basisbehoefte van een hond en niet iets wat je gebruikt om ze te leren om alleen te zijn. 

Als de verlatingsangst is overwonnen, dan kun je je hond een lekkere snack geven als ze alleen thuis zijn, bijvoorbeeld om verveling tegen te gaan.

Wil jij hulp met om de verlatingsangst van de hond te overwinnen? Bekijk dan hier de trajecten die ik aanbied.