Verlatingsangst hond

Wat is verlatingsangst bij honden?

Verlatingsangst is een deelverzameling van een reeks probleemgedragingen, waarnaar we kunnen verwijzen als er sprake is van scheiding gerelateerd gedrag.

Scheiding gerelateerde gedragingen zijn, je raad het al, alle gedragingen die optreden wanneer de eigenaar van huis is. Het gaat dan om gedragingen die problematisch zijn, en met een grotere intensiteit en/of duur plaatsvinden wanneer de eigenaar er niet is.

Wat ik daarmee bedoel?

Kijk, neem bijvoorbeeld een hond die blaft. Een hond blaft om diverse redenen en heel vaak per dag. Maar stel dat de eigenaar weg gaat en de hond begint heel intens en in overvloed te blaffen, dan kan dat te wijten zijn aan angst of paniek bij de hond.

Het zou ook kunnen dat de hond gefrustreerd is. Maar nog steeds kunnen we dit classificeren als scheiding gerelateerd gedrag. Want de eigenaar is niet thuis en dan treedt het gedrag intenser op.

Honden die er niet van houden om gescheiden te worden van hun baasje.

Dus kort samengevat zouden we kunnen zeggen:

Verlatingsangst is al het gedrag dat de hond laat zien met grotere intensiteit of op een meer problematisch niveau wanneer de eigenaar niet aanwezig is.

Voorbeelden van dit soort gedragingen kunnen zijn: blaffen, kauwen, hijgen, onzindelijk worden, braken, kwijlen, janken, huilen, ijsberen, slopen, ontsnappingspogingen, weigeren van voedsel, weigeren van spel, overmatig blaffen bij geluiden, enzovoort.

Verlatingsangst bestaat eigenlijk uit 3 soorten. Namelijk:

  1. Gefrustreerde of verveelde honden.
  2. Honden die niet graag alleen zijn, en
  3. Honden die er niet van houden om gescheiden te worden van hun baasje.

Bij de onderste 2 soorten is angst in het spel, bij de bovenste niet.

Honden die er niet van houden om gescheiden te worden van hun eigenaar zullen een hekel hebben aan alleen thuis zijn. Want hun persoon is er niet. Dit is verlatingsangst.

Dan heb je nog honden die niet graag alleen zijn. Dit noemen we angst voor isolatie.

Voor hen is alleen zijn vreselijk, maar zolang er iemand bij hen is, dan is alles goed.

Hoe weet je of je hond verlatingsangst heeft? 

Meten = weten! 

Schaf een camera aan en film je hond eens op het moment dat je de deur uit gaat. Hierdoor kun je exact zien wat je hond doet. Let hierbij heel erg goed op lichaamstaal. Het herkennen van verlatingsangst kan soms lastig zijn, dit omdat de symptomen per hond kunnen verschillend. De ene hond gaat blaffen, de andere wordt onzindelijk, enzovoort.

Twijfel je? Neem dan contact op, ik kijk graag met je mee!