allergie hond

Allergieën bij honden

Allergieën bij Honden

Allergieën komen helaas veel voor bij honden. Allergieën bij honden kunnen zich op verschillende manieren uiten en hebben invloed op de levenskwaliteit van je hond.

In dit blogartikel wil ik dieper ingaan op allergieën bij honden, inclusief de oorzaken, symptomen en behandelingsmogelijkheden.

Wat zijn allergieën bij honden?

Een allergie bij een hond is een overgevoelige reactie van het immuunsysteem op stoffen die normaal gesproken onschadelijk zijn. Deze stoffen, die allergenen worden genoemd, ze uiten zich in verschillende vormen, waaronder:

1. Voedselallergieën: Deze treden op als een hond overgevoelig is voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals rundvlees, tarwe of zuivelproducten.

2. Omgevingsallergieën: Ook wel atopische dermatitis genoemd, omvatten deze allergieën reacties op omgevingsallergenen zoals pollen, schimmelsporen, huisstofmijt of vlooienbeten.

Symptomen van Allergieën bij Honden

Allergieën bij honden kunnen een breed scala aan symptomen veroorzaken, waaronder:

1. Huidproblemen: Jeuk, roodheid, hotspots (geïrriteerde, kale plekken) en huidinfecties zijn vaak voorkomende tekenen van allergieën.

2. Oorontstekingen: Allergieën kunnen ook leiden tot oorinfecties, wat resulteert in overmatig krabben, schudden van het hoofd en een onaangename geur uit de oren.

3. Gastro-intestinale symptomen: Braken, diarree en spijsverteringsproblemen kunnen voorkomen bij honden met allergieën.

Behandeling van Allergieën bij Honden

Behandeling van allergieën bij honden kan variëren afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de allergie. Het totaalplaatje is erg belangrijk:

1. Verandering van voeding: Bij voedselallergieën dient de juiste voeding gegeven te worden die het minst belastend is voor het immuunsysteem. Het immuunsysteem staat namelijk al in overdrive.

2. Werken aan de ontstekingen: Wanneer er sprake is van een allergie zijn er laaggradige ontstekingen in het lichaam actief. Hier dient aan gewerkt te worden.

3. Darmgezondheid: Voor honden met allergieën is werken aan de darmgezondheid noodzakelijk. Allergieën ontstaan immers in de darmen. Ik bedoel hiermee niet probiotica en ook niet de probiotica snoepjes die je veel ziet tegenwoordig. Dat zou ik absoluut NIET geven!

4. Immuunsysteem: Werk ook aan de algehele immuniteit. Een sterk lichaam zorgt namelijk voor een goede gezondheid!

Conclusie: Het totaalplaatje is erg belangrijk!