Overgevoeligheden en intoleranties zijn helaas een veelvoorkomend probleem bij honden. Ze kunnen zich op verschillende manieren uiten en hebben vaak een grote impact op de levenskwaliteit van je hond. In dit artikel neem ik onder de loep wat het precies inhoudt, de verschillende typen en hun symptomen, en hoe je het kunt herkennen en behandelen.
Allergieën bij honden?
Nee, honden vertonen meestal geen heftige allergische reacties. Het gaat in 97% à 98% van de gevallen over overgevoeligheden en intoleranties. In de volksmond wordt het echter vaak wel “allergie” genoemd. Het is hoe dan ook een overgevoelige reactie van het immuunsysteem op stoffen die normaal onschadelijk zijn. Deze stoffen, ook wel allergenen genoemd, kunnen van uiteenlopende oorsprong zijn:
Uit de omgeving: Ook wel atopische dermatitis genoemd. Ze omvatten reacties op omgevingsallergenen zoals pollen, schimmelsporen, huisstofmijt of vlooienbeten.
Uit voedsel: Hiervan is sprake als een hond overgevoelig is voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals rundvlees, tarwe of zuivelproducten.
Er zijn verschillende soorten reacties op allergenen:
- Allergie: Dit is een acute reactie van het immuunsysteem waarbij IGE-antistoffen worden aangemaakt. De symptomen, zoals een hevige allergische reactie, treden meestal binnen twee uur na blootstelling aan het allergeen op.
- Overgevoeligheid: Dit is een vertraagde immuunreactie waarbij IGG-antistoffen betrokken zijn. De symptomen, zoals ontstekingen, kunnen zich ontwikkelen tussen vier uur en zeven dagen na blootstelling aan het allergeen.
- Intolerantie: Dit type reactie wordt niet veroorzaakt door antistoffen, maar geeft toch symptomen zoals maag- en darmklachten binnen twee uur na inname van een bepaalde stof.
Ook de symptomen kunnen uiteenlopend zijn:
- Huidproblemen: Jeuk, roodheid, hotspots (geïrriteerde, kale plekken) en huidinfecties zijn vaak voorkomende tekenen van overgevoeligheden en intoleranties.
- Oorontstekingen: Ook oorinfecties zijn mogelijk, wat resulteert in overmatig krabben, schudden van het hoofd en een onaangename geur uit de oren.
- Gastro-intestinale symptomen: Braken, diarree en spijsverteringsproblemen kunnen voorkomen.
- …
Je raadt het vast al, maar de behandeling kan variëren afhankelijk van de oorzaak en de ernst. Gelukkig hoef je dit probleem niet alleen aan te pakken. Als integraal voedingstherapeut kijk ik altijd naar het totaalplaatje, dat enorm belangrijk is:
- Andere voeding: Bij overgevoeligheid voor bepaalde voeding gaan we de juiste voeding geven die het minst belastend is voor het immuunsysteem, dat staat namelijk al in overdrive.
- Ontstekingen behandelen: De laaggradige ontstekingen die in het lichaam actief zijn? Ook hiermee gaan we actief aan de slag.
- Darmgezondheid: Voor honden met overgevoeligheden of intoleranties is werken aan de darmgezondheid noodzakelijk. Het probleem ontstaat immers in de darmen. Ik bedoel hiermee geen probiotica en ook niet de probioticasnoepjes die je tegenwoordig vaak ziet. Die raad ik stellig af.
- Immuunsysteem: Tot slot gaan we algehele immuniteit opkrikken. Een sterk lichaam zorgt namelijk voor een goede gezondheid!
Er zijn nog twee belangrijke concepten die je moet begrijpen als het gaat over overgevoeligheden en intoleranties bij honden:
- Het belang van orale tolerantie
Orale tolerantie is het vermogen van het immuunsysteem om voedselantigenen te herkennen en als onschadelijk te accepteren. Deze tolerantie is van groot belang bij de ontwikkeling van een gezond immuunsysteem, vooral bij puppy’s. Het helpt het leervermogen van het immuunsysteem. Zonder voldoende orale tolerantie kan je lieverd gaan reageren op anders onschadelijke stoffen in de darmen. - Het verband met lekkende darmsyndroom
Wanneer een hond symptomen van overgevoeligheid of intolerantie vertoont, is het belangrijk om ook de darmgezondheid aan te pakken. Ongeveer 80% van het immuunsysteem bevindt zich namelijk in de darmen, en een gezonde darmwand is essentieel om te voorkomen dat schadelijke stoffen het lichaam binnendringen. Een beschadigde darmwand, ook wel “leaky gut” genoemd, kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder overgevoeligheden en intoleranties. Wanneer een goede slijmlaag ontbreekt, kunnen voedingsdeeltjes immers door de darmwand heen en zo in het lichaam terechtkomen; met een immuunreactie zoals jeuk tot gevolg.
Merk je dat jouw hond kampt met een overgevoeligheid of intolerantie en weet je niet goed waar je moet beginnen? Neem gerust contact met me op voor persoonlijk advies! Samen kunnen we ontdekken welke stappen het beste zijn om je hond optimaal te ondersteunen, zodat jullie beiden kunnen genieten van een gezonder en gelukkiger leven samen. Ik sta klaar om jullie te helpen!