Maag bij honden

De maag bij honden: méér dan een spijsverteringsorgaan

Als hondeneigenaren zijn we vaak gefocust op de buitenkant van onze honden. Hun glanzende vacht en oh… dat kwispelende staartje, natuurlijk! Maar wat zich binnenin afspeelt, met name in de maag, speelt een cruciale rol in hun algehele welzijn. Yes, de maag is véél meer dan alleen maar een spijsverteringsorgaan.

De spijsvertering start in de maag
De maag is niet zomaar een plek die voedsel opslaat en verteert. Het is het begin van het complexe spijsverteringsproces: de maag breekt voedingsstoffen af en absorbeert ze om de nodige energie en bouwstenen te leveren aan het lichaam. Een gezonde maag is dus essentieel voor een goede spijsvertering, wat op zijn beurt dan weer de basis vormt voor de algehele gezondheid van je hond.
Een gezonde maag beïnvloedt zodoende niet enkel de spijsvertering, maar ook andere gezondheidsaspecten.

Een evenwichtige maagfunctie:
1.  Ondersteunt onder meer het immuunsysteem.
2. Helpt bij het handhaven van een gezond gewicht.
3. Draagt bij aan de algehele vitaliteit.

Enzymen als sleutel tot een efficiënte spijsvertering
Als integraal voedingstherapeut voor honden ben ik me sterk bewust van het belang van voeding om een gezonde maag te bevorderen. Het juiste dieet kan spijsverteringsproblemen helpen voorkomen. Denk maar aan overgevoeligheden, allergieën en maagklachten. Enzymen spelen hierbij een cruciale rol.
Het zijn biologische katalysatoren die essentieel zijn om voedsel in de maag te kunnen afbreken. Een voorbeeld hiervan zijn pepsines: ze breken eiwitten af tot kleinere, verteerbare fragmenten. Een gebrek aan deze enzymen, door een maagzuurtekort bijvoorbeeld, kan leiden tot onvolledige spijsvertering en mogelijks allergieën bij honden.

Naast het juiste dieet voeren, kan je ook deze enzymen en pepsines inzetten om de spijsvertering te ondersteunen. Deze katalysatoren toevoegen aan het dieet van je hond kan helpen bij een betere maaggezondheid en zo het risico op allergieën mogelijks doen dalen.

Zo herken je maagproblemen bij je hond
Onze honden kunnen, net als wijzelf, last hebben van maagproblemen. Het is belangrijk om de tekenen van mogelijke problemen te herkennen. Aan deze signalen kan je een slechte spijsvertering mogelijks herkennen:
– braken
– diarree
– allergieën
– veranderingen in eetlust
– gedragsveranderingen of -problemen
– ontstekingen in de darmen
– auto-immuunziekten
– kanker
– …

Honden kunnen eveneens een tekort of teveel aan maagzuur hebben. Een maagzuurtekort geeft dezelfde problemen als teveel maagzuur. In het eerste geval heeft het lichaam echter een probleem: door onvoldoende zuur dat in de maag komt, krijgt de pancreas geen signaal dat die aan het werk moet. De pancreas maakt vervolgens te weinig bicarbonaat aan om de zure maaginhoud te blussen, maar ook te weinig enzymen om te verteren! Zuurbranden in de darmen, waarbij het lijkt alsof er zuurbranden in de maag zitten, kunnen een gevolg zijn. Veel dieren krijgen dan maagzuurremmers voorgeschreven… Begin je te snappen dat dit niet het juiste middel is? Op deze manier komen dieren vaak nog meer in de problemen.

Klachten bij te weinig maagzuurKlachten bij te veel maagzuur
Opgeblazen gevoelBrandend maagzuur
WinderigheidPijn op de borst
Brandend maagzuurMoeite met slikken
 Zure oprispingen
 Zure smaak in de mond

Als hondeneigenaar is het essentieel om hieraan aandacht te besteden en indien nodig professioneel advies in te winnen.

Een positief domino-effect in het lichaam
De maagfunctie gaat hand in hand met het welzijn van andere organen en systemen in het hondenlichaam. Bekijk het als een domino-effect: als één orgaan niet optimaal functioneert, kan dit een kettingreactie veroorzaken die de algehele gezondheid beïnvloedt.
Een ongezonde maag kan bijvoorbeeld de spijsvertering beïnvloeden, wat op zijn beurt kan leiden tot voedingsstoffentekorten. Dit tekort kan dan weer gevolgen hebben voor de huid, vacht, het energieniveau en zelfs het immuunsysteem van je hond.

Deze samenhang benadrukt het belang van preventieve zorg en gezondheidsproblemen proactief aan te pakken. Investeer in de gezondheid en leg zo de fundering voor het welzijn van het gehele lichaam.
Wil jij aan de slag met de gezondheid van jouw hond? Bekijk dan hier mijn trajecten of adviezen.