hond verlatingsangst

Het verband tussen voeding en verlatingsangst

De rol tussen voeding en verlatingsangst bij honden

Mijn naam is Dominique van Bree en ik ben eigenaar van Puur Dierenliefde. Ik ben gediplomeerd gedragsdeskundige, verlatingsangst expert en integraal voedingstherapeut voor honden. 

Helaas is verlatingsangst een complexe uitdaging voor zowel honden als hun eigenaren. De stress en paniek die gepaard gaan met deze angst- /paniekstoornis kunnen een diepgaand effect hebben op het welzijn van onze honden. 

Maar wist je dat voeding een belangrijke ondersteuning kan zijn bij dit probleem?  Bovendien speelt de fascinerende connectie tussen de darmen en de hersenen, bekend als de darm-hersen-as, een cruciale rol in de emotionele gezondheid van onze honden.

Wat is verlatingsangst? 

We spreken van verlatingsangst als we het hebben over al het (probleem)gedrag dat een hond vertoond, op het moment dat de eigenaar van huis is. Het gaat dan om “nieuw” gedrag of gedrag dat in grotere intensiteit vertoond wordt. Honden uiten dit op diverse manieren zoals overmatig blaffen, ijsberen, slopen, onzindelijkheid, piepen, enz. Verlatingsangst is helaas niet iets wat vanzelf over gaat of waar ze overheen groeien. Het is een angststoornis, een paniekstoornis. 

Stress

De stress die dit probleem met zich meebrengt heeft flinke gevolgen voor het lichaam van de hond. Langdurige stress kan diverse effecten hebben op het immuunsysteem en de darmgezondheid. Het kan leiden tot ontstekingen, maar ook onderdrukking van het immuunsysteem. Daarnaast verandert er ook veel in de darmen. Namelijk de neurotransmitterproductie veranderd. 90% van de serotonine levels worden aangemaakt in de darmen. Dus je kunt je voorstellen als het daar niet goed gaat, dat het in de hersenen ook niet goed gaat. 

Darm-Brein As

Een boeiend aspect van de relatie tussen voeding en verlatingsangst is de betrokkenheid van de darm-hersen-as. Deze as vertegenwoordigt de complexe communicatie tussen de darmen en de hersenen, waarbij signalen en chemische boodschappers een rol spelen. Een gezonde darmflora, bevorderd door de juiste voeding, kan een positieve invloed hebben op de mentale gezondheid van een hond. Studies tonen aan dat een evenwichtige darmflora gerelateerd is aan een gezondere mentale toestand en stressrespons. Naast serotonine, wordt in de darm ook dopamine en GABA aangemaakt. Dit zijn beide stoffen die de stemming en het gedrag beïnvloed. Veranderingen in het darm microbioom kunnen de niveaus van deze neurotransmitters beïnvloeden en op hun beurt dus ook weer de stemming en het gedrag. Dit is dus waarom goede voeding en een gezonde darm zo enorm belangrijk is!

Onderzoek voeding bij verlatingsangst

Recent onderzoek heeft onthuld dat voeding niet alleen de fysieke gezondheid van honden beïnvloedt, maar ook een aanzienlijke impact heeft op hun emotionele welzijn. Voeding kan de productie van neurotransmitters beïnvloeden, waaronder serotonine, een cruciale stof die betrokken is bij stemming en stressniveaus. Een uitgebalanceerd dieet, rijk aan specifieke voedingsstoffen, kan bijdragen aan de emotionele stabiliteit van een hond.

Belangrijke voedingsstoffen

Specifieke voedingsstoffen spelen een sleutelrol bij het bevorderen van emotioneel evenwicht. Omega-3 vetzuren, zoals die in visolie, staan bekend om hun positieve effecten op stemming en stressreductie. Antioxidanten en aminozuren, zoals tryptofaan, kunnen ook bijdragen aan het reguleren van stresshormonen. Andere belangrijke voedingsstoffen om mee te nemen zijn: 

  1. Zink  Deze spelen een rol in veel stofwisselingsprocessen. Veel honden met stress hebben een tekort van deze stof. 
  2. Vitamine D  Lage niveaus van vitamine D worden geassocieerd met angst. Ga deze nooit zelf suppleren! Te hoge dosis vitamine D is namelijk toxisch! 

Hieronder volgen enkele functionele voedingsmiddelen die je kunt inzetten speciaal voor stress: 

  • Kwarteleieren; rijk aan: Vitamines: B12, B9, B5, B2, B1, A, D en E en in het bijzonder choline. Choline zorgt voor de aanmaak van neurotransmitters die een belangrijke rol spelen bij stress en de werking van het zenuwstelsel.
  • Hennepzaad; hoog in zink.
  • Chiazaad; hoog in zink.
  • Pompoenpitten; bron van zink en bevat veel tryptofaan.
  • Blauwe bessen; een van de rijkste bronnen van antioxidanten die er te vinden is. Ze bevatten verschillende soorten antioxidanten, waaronder de vitamines C en E.
  • Bottenbouillon; makkelijk verteerbaar en is verzachtend voor het spijsverteringskanaal. Verbetert de darmgezondheid.
  • Rauwe geitenmelk of rauwe geitenkaas; het is een rijke bron van vitaminen,mineralen en essentiële vetten. Het is lichtverteerbaar voor honden en is een bron van calcium.
  • En nog veel meer! 

Aanpassingen in voeding

Bij honden met verlatingsangst is het zinvol om de voeding aan te passen aan hun specifieke behoeften. Ik kijk altijd naar het totaalplaatje wat er speelt. Ik adviseer specifieke voeding, maar ook functionele toevoegingen die specifiek gericht zijn op stressreductie. Daarnaast maak ik ook gebruik van complementaire suppletie om tekorten aan te vullen indien nodig. 

Waar ga je op letten: 

  1. Zorg voor een goede basisvoeding die past bij de levensfase, maar ook bij de behoeften van jouw hond. Kies dus voor kwaliteit! Erg belangrijk! 
  2. Kies een voeding die rijk is aan antioxidanten en aminozuren. 
  3. Kies een voeding met veel dierlijke eiwitten. 
  4. Vul deze voeding aan met specifieke functionele voedingsmiddelen/ingrediënten speciaal gericht op stress, of ontspanning. 
  5. Denk aan de vetzuren! 
  6. Bepaal samen met een voedingstherapeut of er suppletie nodig is om eventuele tekorten of andere zaken aan te vullen. 

Ervaring van een klant

Onlangs kreeg ik een hond in begeleiding voor verlatingsangst waarbij ik eigenlijk altijd direct door vraag over de gezondheid van de hond. Dit heeft natuurlijk te maken met de trainbaarheid, maar ook om het verband tussen voeding en verlatingsangst duidelijk te krijgen. Vrijwel direct werd duidelijk dat deze hond zowel verlatingsangst had als chronische darmproblemen. We zijn bij deze hond gestart met een verlatingsangst training op maat, maar daarnaast ook met een voedings- en welzijnsadvies op maat. Specifiek gericht op stress, darmgezondheid en immuniteit. We hebben bij deze hond de keus gemaakt voor een gestoomde voeding, dit om de algehele darmgezondheid te verbeteren, maar ook om rust te brengen in het immuunsysteem. Deze voeding wordt aangevuld met specifieke toppings, functionele voedingsmiddelen gericht op stress en spanning. Daarnaast heb ik een advies gegeven voor suppletie om gezamenlijk te gaan werken aan het herstel van de darmwand en b-vitaminen. B-vitaminen zijn betrokken bij stress en vaak zijn er tekorten bij honden die leiden aan chronische stress. Dus superbelangrijk om deze aan te vullen. 

Alles heeft voldoende tijd nodig om zijn uitwerking te geven, maar na een periode van een aantal weken kreeg ik een berichtje van de eigenaar. De hond was rustiger, zat lekkerder in zijn vel en dat merkte ze ook direct bij de training. Dat is toch geweldig! 

Totaalaanpak is nodig, dus ook training! 

Een totaalaanpak is essentieel bij het omgaan met verlatingsangst. Naast voedingsaanpassingen is training essentieel. Voeding ondersteunt, maar training is echt nodig om dit probleem te overwinnen. 

Het gaat hier om een angst- en paniekstoornis. Dit is enkel op te lossen met de juiste training. En niet door alle goed bedoelde adviezen zoals een bench, een gedragen kledingstuk of een radio. Was het maar zo gemakkelijk, dan had ik geen werk haha. 

Heb jij hulp nodig bij verlatingsangst of bij voeding? Neem dan contact met mij op.