hond verlatingsangst

Het verband tussen voeding en verlatingsangst

Zoals jullie wellicht weten, ben ik naast integraal voedingstherapeut ook verlatingsangst deskundige (en gedragsdeskundige). Verlatingsangst is een uitdaging waar veel honden en hun eigenaren mee te maken krijgen. 

De stress van deze paniekstoornis kunnen een diepe impact hebben op het welzijn van onze honden. Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is de invloed van voeding op het omgaan met dit probleem.

De invloed van voeding op het welzijn

Recent onderzoek heeft aangetoond dat voeding niet alleen van invloed is op de fysieke gezondheid van honden, maar ook op hun emotionele welzijn. Voeding kan de productie van neurotransmitters beïnvloeden, waaronder serotonine, een stof die betrokken is bij stemming en stressniveaus. Een evenwichtige voeding kan helpen om de emotionele stabiliteit van een hond te ondersteunen.

Belangrijke voedingsstoffen

Specifieke voedingsstoffen spelen een sleutelrol bij het bevorderen van emotioneel evenwicht. Omega-3 vetzuren, zoals die in visolie, staan bekend om hun positieve effecten op stemming en stressreductie. Antioxidanten en aminozuren, zoals tryptofaan, kunnen ook bijdragen aan het reguleren van stresshormonen.

Aanpassingen in voeding

Bij honden met verlatingsangst is het zinvol om de voeding aan te passen aan hun specifieke behoeften. Ik kijk altijd naar het totaalplaatje wat er speelt. Ik adviseer specifieke voeding, maar ook functionele toevoegingen die specifiek gericht zijn op stressreductie. Daarnaast maak ik ook gebruik van orthomoleculaire suppletie om tekorten aan te vullen indien nodig. 

Totaalaanpak is nodig, dus ook training! 

Een totaalaanpak is essentieel bij het omgaan met verlatingsangst. Naast voedingsaanpassingen is training essentieel. Voeding ondersteunt, maar training is echt nodig om dit probleem te overwinnen. 

Het gaat hier om een angst- en paniekstoornis. Dit is enkel op te lossen met de juiste training. En niet door alle goed bedoelde adviezen zoals een bench, een gedragen kledingstuk of een radio. Was het maar zo gemakkelijk, dan had ik geen werk haha. 

Heb jij hulp nodig bij verlatingsangst of bij voeding? Neem dan contact met mij op.