cursus gezonde voeding hond

Reizen met je hond: dé checklist/tips voor een veilige, gezonde én ontspannen vakantie

Ben je bezorgd over de gezondheid van je hond tijdens de vakantieperiode? In dit artikel bespreek ik hoe je hem op verantwoorde wijze kan beschermen tegen parasieten. Daarnaast deel ik praktische tips voor gezonde voeding en hydratatie tijdens jouw reis, hoe je omgaat met de verlatingsangst van je viervoeter en hoe je hem optimaal ondersteunt na de rabiësvaccinatie voor buitenlandse reizen. 

De impact van chemische middelen

Ectoparasieten leven op het lichaam van je huisdier en kunnen veel ongemak veroorzaken. Chemische bestrijdingsmiddelen, zoals pipetten die maandelijks worden toegediend, zijn effectief… maar ze brengen ook risico’s met zich mee! Deze traditionele middelen kunnen het immuunsysteem van je huisdier belasten en bij langdurig gebruik zelfs schadelijke effecten hebben. Daarom is het verstandig om preventief natuurlijke alternatieven te gebruiken.

Natuurlijke en veilige alternatieven

Er zijn verschillende natuurlijke alternatieven beschikbaar om onder meer vlooien en teken op afstand te houden zonder de nadelige effecten van chemische producten. Een voorbeeld hiervan zijn de druppels van Krachtig Kruid. Deze hoef je slechts één keer per week in de nek te druppelen. Dit product kun je eenvoudig verkrijgen via mijn webshop.

Een andere optie is de STOP ANIMAL BODYGUARD aromatherapie: een uitwendig te gebruiken middel dat uitsluitend natuurlijke ingrediënten bevat. Deze druppels breng je aan op dunbehaarde delen zoals de oksels en de liezen en herhaal je elke 15 dagen.

Tot slot is ook de Washbar Flea Repellent een effectief middel. Dit is eenvoudig te gebruiken door de vacht uit elkaar te halen en enkele druppels direct op de huid aan te brengen, net boven de kraag van de nek en aan de basis van de staart. Tijdens het hoogseizoen dien je dit minstens één keer per week en na elke wasbeurt te herhalen. In de winter of in een laag vlooienseizoen is een maandelijkse behandeling voldoende.

Voeding en hydratatie tijdens de vakantie

Ook wanneer je met je viervoeter reist, blijft voeding een belangrijk aandachtspunt. Als je KVV (kant-en-klaar vers vlees) of gekookte voeding geeft, kan gestoomde voeding een perfecte vervanging zijn. Dit kan je namelijk ongeopend buiten de koelkast bewaren, na opening dien je dit wel gekoeld te bewaren. Goede merken hiervoor zijn:

  • Ritzenberger (aan te vullen met een vitamine- en mineralenmix)
  • Organimal
  • Carnivoer

Als topping voor de voeding tijdens de vakantie kun je denken aan:

  • Gedroogde groentepoeders
  • Gevriesdroogd fruit
  • Vis in blik
  • Kant-en-klare Moro’s soep

En vergeet niet: bij warm weer is voldoende vochtinname cruciaal! Leuke manieren om de vochtinname van je hond te verhogen zijn onder andere:

  • Smoothies (bijvoorbeeld van Smoothiedog of Sloofie)
  • Bottenbouillon (zelfgemaakt of gekocht zoals Lila Loves It)
  • Soep zonder uien en prei (deze groenten zijn giftig voor honden)
  • Kefir
  • Rauwe geitenmelk.

Ter inspiratie deel ik hier een makkelijk en zomers receptje voor een smakelijke smoothie:

Verlatingsangst tijdens en na de vakantie

Een andere uitdaging tijdens en na de vakantie is verlatingsangst. Honden denken contextueel en kunnen vaak in een nieuwe omgeving moeilijk wennen, dus wees voorzichtig met je hond in je vakantieverblijf alleen te laten. Dat is niet vanzelfsprekend, zelfs niet wanneer je hond daar thuis geen problemen mee heeft. Vakanties brengen daarbovenop vaak een andere structuur met zich mee, wat kan leiden tot stress bij je hond.

Het is tot slot belangrijk om na de vakantie weer rustig op te bouwen naar de normale situatie en geduldig te zijn bij een eventuele terugval. Herneem de verlatingsangsttraining thuis op een lager pitje dan je hond gewend was: start op een tijdsduur die hij zéker de baas kan.

SOS: Honden en Hitte

Bij warm weer is het belangrijk om extra maatregelen te nemen om je hond koel en gezond te houden. Samen wandelen doe je dan vroeg in de ochtend of later op de avond, je vermijdt zo de volle zon. Zorg voor extra vocht en gebruik bijvoorbeeld een leuke koelbandana of -vest. Let ook op de voetzooltjes van je hond en overweeg pootjes zalf die je heel makkelijk zelf kan maken volgens onderstaand recept:

Bij diarree is het handig om Moro’s wortelsoep mee te nemen. Deze soep, oorspronkelijk uit de kindergeneeskunde, helpt effectief bij spijsverteringsproblemen. Door wortels urenlang te laten koken ontstaan speciale suikermoleculen, oligosacchariden. Deze vormen een beschermend laagje in de darmen. Zoals vermeld kan je deze tegenwoordig ook kant-en-klaar kopen.

Rabiës vaccinatie: verplicht in het buitenland

De gezondheid en het welzijn van je beste maatje staan altijd voorop.Als je naar het buitenland gaat, is een rabiës vaccinatie (tegen hondsdolheid) verplicht. Dit vaccin moet minimaal drie weken voor vertrek gegeven worden. Let op, dit is een zware belasting voor het lichaam! Ik adviseer om het lichaam altijd te ondersteun nadien om de afvalstoffen af te voeren. Dit is mogelijk dankzij:

Wil jij deze zomer aan de slag met de gezondheid van jouw hond? Boek dan nu jouw vrijblijvend adviesgesprek met mij in.